Kako i zašto DJB i Dveri sarađuju na lokalnim izborima u Negotinu i Pećincima

I pored svih političkih razmimoilaženja uvek sam smatrao da su insinuacije i razgovori o tome da DJB planira da uđe u neku vrstu koalicije sa Dveri preterani.

No sada pred nama stoji činjenica da lokalne organizacije pokreta Dosta je bilo, stranke koja pokušava da se predstavi kao moderna, socijalno liberalna ili socijaldemokratska stranka (ili kako oni to hoće da kažu - stranka centra) stupaju u koalciju sa lokalnim organizacijama političke stranke koja predstavlja suštu suprotnost socijal-liberalnoj politici a svakako nije omiljena ni među socijademokratski orijentisanim građanima.

Pitanje je da li centrala DJB zna za ovu saradnju i da li je podržava? Da li je ovo popločavanje puta ka saradnji na višem nivou?

Teško da centrala DJB o ovome nije obaveštena, vesti o saradnji u Negotinu su se pojavljivale i u Novostima (http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:700623-Na-turneji-i-ministri-i-Aca-Lukas):

"Četvrta bi trebalo da bude lista grupe građana nazvana "Negotin bez korupcije", takođe sa 15 kandidata među kojima su viđeniji članovi Dveri, Dosta je bilo, DSS i Narodne radikalne stranke. Ovdašnji radikali, međutim, pozivaju na njen bojkot jer su, po svemu sudeći, propali dogovori da i oni budu na ovom spisku..."

A o saradnji u Pećincima na N1 (http://rs.n1info.com/a350273/Vesti/Vesti/Pecinci-oblepljeni-Vucicevim-plakatima-opozicije-nigde-nema.html)

"Na pretnje, ucene i kupovinu glasova žali se i kandidatkinja Dveri i pokreta Dosta je bilo, koji u Pećincima nastupaju kao grupa građana. Ali to, kaže, nije jedini problem – neki od ljudi koji su na listi naprednjaka uopšte i nisu iz njihovog mesta."

No DJB je kategorički tvrdio da ne izlaze na izbore:



No ono oko čega pitanja nema je to da li saradnja između lokalnih organizacija DJB i Dveri u opštinama Pećinci i Negotin postoji. Štaviše lako je utvrditi, i zbog toga je odsustvo reakcija DJB začuđujuće, ono što je nešto teže je koliki je nivo saradnje.

Saradnja loklanih organizacija DJB i Dveri je organizovana preko dve grupe građana. GG "Negotin bez korupcije" i GG "Za Pećince bez korupcije"

Sličnost naziva ove dve GG, jedne u opštini na istoku Srbije a druge u Sremu navodi na pitanje da li je postojala neka koordinacija na višem nivou, ili među odborima u ove dve opštine.

Postojanje saradnje je lako utvrditi.

Za početak Dveri i njihovi odbori uopšte ne kriju da stoje iza ovih grupa građana i promovišu ih na svojim zvaničnim kanalima. U kampanji za njih učestvuje i Boško Obradović.

Ovo je lako utvrditi odlaskom na fejsbuk stranice Dveri-Pećinci i Dveri-Negotin

očigledna podrška Dveri listi broj 6 - GG "Za Pećince bez korupcije"
odnosno listi broj 4. - GG "Negotin bez korupcije" 

DJB međutim ignoriše ili negira kampanju njihovih članova na lokalu. No uvidom u sastav liste broj 6. GG "Za Pećince bez korupcije" možemo utvrditi da se na listi nalazi određen broj članova lokalnog odbora DJB.

Imena određenih članova odbora DJB u Pećincima možete pronaći na njihovom sajtu u saopštenju o formiranju odbora: (http://dostajebilo.rs/osnivanje-odbora-u-pecincima/)

Dana 17.11.2017. u lokalnoj kancelariji Dosta je bilo u Pećincima je osnovan inicijalni odbor naše političke organizacije za ovu opštinu. Sastav odbora čine Slobodan Masnikosa iz Šimanovaca, Milen Mihajlović iz Pećinaca, Dragiša Đorđević iz Karlovčića, Jovan Đorđević iz Karlovčića, Boban Mesaorović iz Popinaca i Petar Stanković iz Sremskih Mihaljevaca. Koordinator za Pećince je Petar Stanković.

Boldovane osobe se pojavlju na listi broj 6. GG "Za Pećince bez korupcije" i to: Petar Stanković pod rednim brojem 2, Slobodan Masnikosa pod rednim brojem 5, Jovan Đorđević pod rednim brojem 8 i Milen Mihajlović pod rednim brojem 15.

Kompletnu  izbornu listu možete pronaći na sajtu opštine Pećinci  http://www.pecinci.org/upload/documents/Izbori_2017/Izborne_liste/Izborna_lista_br_6.pdf

U Negotinu situacija je slična.

Prema saopštenju sa sajta DJB i dostupnim informacijama o loklalnom dboru (http://dostajebilo.rs/osnovani-lokalni-odbori-u-negotinu-i-kladovu/?lang=lat) (tekst koji su preneli sa portala eastside.rs) moguće je utvrditi da se na listi broj 4. GG "Negotin bez korupcije" nalaze Zoran Jovanović i Stefan Jovanović:

Osnovani lokalni odbori u Negotinu i Kladovu

28. februara 2017.

U Kladovu je u nedelju formiran Inicijativni odbor “Dosta je bilo”, koji će do izbora Opštinskog odbora voditi Saša Pavlović. Zoran Jovanović, preduzetnik iz Negotina predsednik je Opštinskog odbora, a programer Stefan Jovanović izabran je za negotinskog koordinatora.

Zoran Jovanović se na listi nalazi pod rednim brojem 5, a Stefan Jovanović pod rednim brojem 12.

Kao što Novosti navode pored Dveri i DJB na listi se nalaze i kandidati DSS-a i NRS-a.

I eto mene zaista zanimaju opravdanja DJB-a za ovakvu saradnju sa Dverima.

Da li DJB smatra da su njihove političke i ideološke razlike nebitne na lokalnom nivou? Nije slučajno naziv "bez korupcije", da li to znači da u ime borbe protiv antikorupcije ideološki orijentacija nije toliko bitna?

Da li je ovo pak probni balon za neku buduću saradnju? I dok možda saradnja u manjim opštinama mođe da prođe ispod radara (kako je uglavnom i prošla) teško da je to recept za saradnju  u izbornim kampanjama koje imaju veću medijsku pokrivenost i koje bi izložile njihove razlike biračkom telu ovih stranaka.

Znakovito je da dok Dveri na sav glas promovišu ove dve liste, DJB o njima ćuti.

Ja se nadam da ćute zato što još uvek razumeju da njihovi birači iz 2014. i 2016. u Dverime ne vide saveznika već političkog protivnika i da postoje značajne crvene linije koje Dveri prelaze u svojoj politici.

U tom slučaju ostaje nam da se nadamo da će ovaj eksperiment propasti. Jer ja pozitivan ishod ovog eksperimenta po šaku liberala koji još uvek podržavaju DJB ne vidim. Ako ove dve liste pređu cenzus očigledno je da  je DJB izgubio svoj identitet u ovim koalicijama i zahvaljujući propagandnoj mašini Dveri uspeh ovog frankenštajna ide jedino na vodenicu Dveri.

A mislim da govorim u ime značajnog broja liberala i socdemokrata kada kažem da ne postoji taj kratkotrajni politički uspeh koji je vredan dalje legitimizacije Dveri u političkom životu Srbije.

Drugi slučaj je da je rukovodstvo DJB izgubilo kontrolu nad ovim odborima. Za stranku koja se  hvalil mrežom od preko 80 odbora to bi pak značilo da mnogi efektivno ne postoje.

Odbor u Pećincima je pak skoro osnovan, u novembru ove godine i zaista je teško poverovati da su u roku od mesec dana izgubili kontrolu nad njim.

Što nas ostavlja sa prvom mogućnošću. A ona zahteva mnogo objašnjenja od strane rukovodstva DJB, a objašnjenja su ono što nismo od njih dobili za ovih mesec dana kampanje za lokalne izbore.





  


 

Коментари